“Videocracy” nou llibre escrit pel cap de cultura i tendències de YouTube, Kevin Allocca.

Recordeu la cançó Gangnamstyle? L’improbable èxit musical amb un vídeo absurd protagonitzat pel popstar coreà Psy? Va trencar tots els registres a YouTube obligant als enginyers de Google a canviar el comptador de visualitzacions. Fins que el vídeo viral de Psy va aparèixer, YouTube només podia comptar visites de fins a 32 nombres enters; per sort, van actualitzar a 64 nombres enters i van evitar que el comptador tornés a zero.
El novembre de 2017, lel vídeo de Gangnam va arribar a les tres mil milions de visualitzacions i, tanmateix, només és el tercer vídeo mes reproduït de tots els temps a YouTube. Sens dubte, YouTube va tenir un gran paper a catapultar el poc conegut Psy a la fama i la riquesa mundial. De fet, ha tocat i modelat cadascun dels nostres hàbits, potser no de forma tan explosiva, però sens dubte ha alterat la nostra manera de fer, conscientment o inconscientment.
YouTube ens ha permès crear, compartir, veure vídeos de qualsevol part del món sobre qualsevol tema i educar-nos, divertir-nos i fins i tot convertir-nos en famosos. A Alexa Traffic Rankings, és el segon lloc més popular del món (Google, per descomptat, és el més destacat, i Facebook pren la tercera posició).


No seria exagerat dir que YouTube està configurant la cultura del món actual. I aquest l’explica el fenomen “Videocracy“, escrit pel cap de cultura i tendències de YouTube, Kevin Allocca. Es tracta d’una informació privilegiada sobre el poder de l’expressió d’un mateix a Internet i com influeix en les nostres vides. I donat l’accés que té a les dades dels vídeos i als patrons de cerca dels usuaris, hi ha una gran quantitat d’informació i informació sobre aquest llibre que acaba de publicar.
Per descomptat, l’estil de Gangnam Style surt al llibre de manera destacada. És, després de tot, la representació del que és possible en aquest entorn i la deliciosa impredictibilitat de tot plegat. Gangnam Style va aconseguir que la gent escoltava a K-Pop (Música Popular Coreana)
Tant és així que el 2013, un grup KPop “Girls Generation” va guanyar els premis de música de YouTube. Ha canviat el panorama de la distribució posant el poder en mans de tu i jo en comptes d’un estudi o canal.
El llibre comença a parlar sobre el vídeo “Double Rainbow“, vídeo rodat per Paul ‘Bear‘ Vasquez al seu pati, just al costat del Parc Nacional de Yosemite. Però més que l’arc de Sant Martí és la reacció extàtica de l’agricultor a l’arc de Sant Martí que va obtenir el clip de 44.2 milions de vistes.
Escriu Allocca: “Les exclamacions alegres de Paul i el sagnant i incoherent – i el nostre riure – són algunes veritats importants. Som part d’una era completament nova de creativitat, una era dirigida per persones com en Paul que tenen alguna cosa que volen compartir amb nosaltres”. En resum, és una cultura plena de tots nosaltres.
Esborrant l’artifici
Tal com assenyala Allocca, YouTube proporciona una llar al vídeo que no es pot explicar ni justificar. Com puc explicar que els vídeos de gat siguin tan populars com ho són? Els usuaris quotidians poden emetre els seus clips de les coses més inútils i reduir el món a llàgrimes o riure; les coses que els mitjans tradicionals menysprearien per mostrar. Segons Allocca, aquests es converteixen en èxits perquè tots estimem moments honestos i autèntics als quals ens podem relacionar. És una plataforma sense criteri.
Potser per aquest motiu, explica Allocca, els espectadors reaccionen millor a Buzzfeed que ens diu cinc coses més que un vídeo estructurat prescripted sobre el mateix tema. L’estètica de YouTube és eliminar l’artifici, escriu Allocca. La bellesa d’un potent vídeo de YouTube és que no acaba amb un sol clip. També hi ha una història posterior. Imagineu – algú va agafar els excitats gemecs d’en Paul i la va convertir en una cançó i The Double Rainbow Songaudiotuned per Gregory Brothers, va tenir encara més vistes que l’original.
Hi ha una certa estructura per als pensaments d’Allocca: primer ens porta a través de com es va crear YouTube el 2005 quan Jawed KarimChad Hurley i Steve Chen, van formar part de l’equip de disseny i arquitectura de PayPal per crear un lloc per compartir vídeos.
La inspiració va ser el mal funcionament del guarda-roba de Janet Jackson i el tsunami a l’Índia el 2004, que la gent havia fet milions de clics. El món buscava una forma senzilla de compartir aquests videos i els tres aconseguien aquesta tasca difícil (Vimeo i el vídeo de Google havien estat abans, però va ser el que va connectar YouTube).
Allocca comparteix alguns bits tècnics: com es creen els fitxers de vídeo, on s’emmagatzemen, què és el que agrada, etc. Però és la part del contingut més interessant, les diverses modes i tendències. L’augment dels vídeos de mascotes exemplificats pel bullici Tillman en un skateboard, l’entreteniment en l’era de la sintonia automàtica, la tendència web de remixing, etc.
El capítol sobre la remescla és fascinant, ja que mostra de manera espontània que dos artistes de dues parts del món que no es coneixen poden col·laborar.
El llibre també ofereix tips sobre editors que han utilitzat YouTube de forma creativa: BuzzFeed n’és un. També hi ha una secció sobre els enfocaments de publicitat poc ortodoxa (l’home de l’espècie d’Old Spice) que els resultaran útils als comercialitzadors.
Llistes inconscients
La part més interessant del llibre d’Allocca és quan entra a la psicologia d’usuaris i espectadors. Imagineu-vos que la paraula clau principal associada amb les cerques d’àncora de notícies a YouTube no és “informe”, sinó que la paraula “fail” (Error) seguit de “bloopers” (Ensopegada). Quin plaer obtenim de la vergonya d’algú més? El nostre subconscient dicta el tipus de programació que veiem i una plataforma tecnològica com YouTube és capaç d’inferir el que el nostre subconscient està imposant. No és un pensament terrorífic? Allocca descobreix els negatius de la plataforma, com es podria millorar el mal ús, etc., tot i que ell discuteix els dilemes ètics del que ha de publicar i el que no hauria de fer. Si hagués aprofundit en els aspectes de la web fosca una mica més, hauria estat un llibre més arrodonit, però encara estic absort. I se us adverteix: trigaràs una bona estona a llegir i consumir moltes dades mòbils, ja que no podeu deixar d’aturar qualsevol altra pàgina per veure a YouTube un vídeo que s’està debatent sobre el llibre.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari